TOEFL Sınavının İçeriği

Sınavın süresi yaklaşık 4 saat 30 dakikadır.

TOEFL iBT 4 bölümden oluşur ve bu bölümler eşti değerlendirilir.

Katılımcılar sırası ile Reading (Okuma), Listening (Dinleme), Speaking (Konuşma) ve Writing (Yazma) bölümlerini alırlar.

Sınav sonucu performansa göre belirlenmektedir.

Her bölümde 30 puan üzerinden değerlendirme yapılır ve toplamlar alınarak 120 puan üzerinden puan verilir.

Resmi bir sonuç belgesi alabilmek için:

- Listening ve Reading bölümlerinden en az bir sorunun cevaplandırılması

- En az bir kompozisyonun yazılması

- En az bir Speaking işleminin tamamlanması mecburiyeti vardır.

İnternet üzerindeki TOEFL iBT Sınavı'nda 4 bölümün sınav sonucu (Reading, Listening, Speaking ve Writing) ve bir toplam sınavın sonucu bulunmaktadır.

1.Reading (Okuma) 
1.1. En az 3 en çok 5 okuma parçasından, her biri için  12 ila 14 soru sorulur. Bu sorular hem okuduğunu anlamayı hem de kelime bilgisini ölçer.

1.2. Toplam süre verilen metinlere göre 60 - 100 dakika arasında değişir. Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.

2.Listening (Dinleme)
2.1. Katılımcılardan 4 ila 6 tane konuşmayı dinleyip, her biri için 6 soruyu yanıtlamaları istenir.

2.2. Bu konuşmalar genelde bir üniversite hocasının 3-5 dakikalık her hangi bir konuda anlattığı dersten alınmıştır. Katılımcılar dinlerken isterlerse not alabilirler.

2.3. Diğer bir soru tipinde de katılımcıların 2 ila 3 tane karşılıklı konuşmayı dinleyip not almaları ve yine her biri için sorulan 5 soruyu yanıtlamaları gerekmektedir.

2.4. Toplam süre konuşmaların uzunluğuna göre 60 - 100 dakika arasında değişir. Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.

3.Speaking (Konuşma)
3.1. Katılımcılar, her biri 45 - 60 saniye süren toplam 6 konuşma yapmak zorundadırlar.

3.2. Konuşmalar karşılıklı sohbet şeklinde değil, sorulan soruya verilen yanıtın 45 ila 60 saniye süreyle bilgisayar tarafından kaydedilip, daha sonra değerlendirilmesi şeklindedir.

3.3. Öncelikle, katılımcılardan bağımsız bir konu hakkında 15 saniyelik düşünme payından sonra 45 saniyelik  bir konuşma yapmaları beklenir. Bu tipte toplam 2 soru sorulur.

3.4. İkinci bölümde, katılımcıların önce 75 - 100 kelimelik bir okuma parçasını okumaları, sonra 60 - 80 saniyelik aynı konuda bir konuşmayı dinlemeleri istenir.

30 saniyelik bir düşünme payından sonra, adaylar 60 saniyelik bir konuşma yapmak zorundadırlar. Bu tipte toplam 2 soru sorulur.

3.5. Üçüncü bölümde, katılımcılardan her hangi bir konudaki bir konuşmayı dinleyip, not almaları istenir.

 Sonrasında sorulan soruya 20 saniyelik düşünme payının ardından 60 saniyelik bir konuşma yapılması istenir. Bu tipte de toplam 2 soru vardır.

3.6. Katılımcılar bütün bu etkinlikler boyunca diledikleri kadar not alıp, konuşmalarında kullanabilirler.

4.Writing (Yazma)
4.1. Katılımcıların her iki kompozisyonu da bilgisayarda yazmaları zorunludur.

Bununla beraber, istedikleri takdirde karalama kağıdı kullanabilirler.

4.2. Birinci bölümde, katılımcılardan 300 kelimelik bir okuma parçasını 3 dakikalık sürede okuyup not almaları istenir.

Daha sonra okuma parçasıyla ilgili bir konuda 2 dakikalık bir konuşma dinletilir ve katılımcılar istedikleri takdirde not alabilirler.

Son olarak da katılımcılardan, okuyup dinledikleri konuda ortalama 200 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Bu görev için verilen süre 20 dakikadır.

Bu esnada okuma parçası da ekranda durmaktadır.

4.3. İkinci bölümde, katılımcılardan verilen bir konuda en 300 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Verilen süre 30 dakikadır.